El canvi climàtic i el cicle de l’aigua
Aquesta setmana l’alumnat de 3r d’ESO ha sigut protagonista d’una nova activitat d’Escola Verda i ha investigat els efectes del Canvi Climàtic sobre el cicle de l’aigua en el nostre entorn més proper.
El planeta s’està escalfant i això afecta molt directament al cicle de l’aigua. Al escalfar-se la superfície del planeta, augmenta l’evaporació, simultàniament, disminueix l’aigua dolça i augmenten els períodes de sequera. A més les onades de calor s’han tornat cada vegada més comunes. Els estudis indiquen que aquestes onades de calor seguiran augmentant en els propers anys.
D’altra banda, quan la temperatura dels oceans es torna més càlida, les tempestes són més intenses. L’escalfament global farà que les tempestes puguin arribar a ser més greus. Segons el tercer informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya, s’espera un augment de la torrencialitat de la pluja. Això pot fer que els períodes de retorn (és a dir, la probabilitat que s’inundi una zona determinada) dels rius, estimats per a 10, 50 o 100 anys, s’escurcin.
Finalment, quan la temperatura de la superfície terrestre s’escalfa, també es produeix la fusió del gel de les glaceres i gel marí. Quan això succeeix augmenta la quantitat d’aigua que desembca a tots els oceans del món i fa que augmenti el nivell del mar.
Degut al Canvi climàtic, s’espera que en un futur el nivell del mar augmenti. Si continuem amb les emission de CO2 actuals, s’estima que les pujades serien de 45 a 82 cm en el 2100, amb augments de 4’7-8’6 mm/any.
Aleshores com seran les platges i els pobles costaners que tenim més a prop d’aquí 100 anys? L’alumnat ha investigat quines zones es veurien afectades per la pujada del nivell del mar.