Taller APILO
Aquesta setmana hem realitzat el taller APILO amb l’alumnat de 1r ESO on ens han explicat la importància de reciclar les piles i hem comprovat, amb un senzill experiment, les conseqüencies per al creixement de la vegetació que tenen alguns components de les piles.
Estem envoltats d’aparells de tot tipus que utilitzen piles com a font d’energia: el rellotge, el mòbil, els comandaments a distància, les joguines… Les piles i bateries són dispositius que contenen substàncies químiques que reaccionen entre elles i transformen l’energia d’aquesta reacció en electricitat.
Les piles domèstiques contaminen molt encara que no ho sembli. La seva aparença, compacta, petita, fa pensar que no passa res però sabieu que una sola pila de mercuri pot contaminar 600 mil litres d’aigua? Altres components com el cadmi, el liti o el plom són altament nocius per als humans i per a la resta d’éssers vius.
Les piles o bateries que contenen metalls com ara mercuri, cadmi o plom que són potencialment perillosos per a la salut i el medi ambient i, per tant, un cop gastades han de rebre el tractament adequat.
Si les piles s’aboquen al medi incontroladament, l’aigua de pluja pot arrossegar els metalls cap als cursos subterranis d’aigua i, des d’aquests, cap als rius i el mar, amb la possible afectació d’éssers vius. En cas de cremes incontrolades els metalls es poden vaporitzar i dispersar per l’aire i, quan plou, ser arrossegats cap a terra i cap a cursos d’aigua. La major part dels metalls pesants, tòxics per els éssers vius, són bioacumulatius, és a dir, que s’acumulen en els teixits i passen d’un organisme a l’altre a través de la cadena alimentària.
Ja hem vist doncs que llençar les piles al rebuig comporta un risc ambiental important. Per això, les piles es consideren residus especials i estan subjectes a una recollida i tractament específics.
A l’institut tenim, al davant de consergeria, un contenidor de piles , que venen a recollir cada any i porten les piles al centre de reciclatge on aprofitaran tots els seus components, estalviant recursos i evitant contaminant el medi ambient.
Només cal portar a l’Institut les piles usades de casa i dipositar-les en el contenidor APILO.